Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook Login
topimg.jpg
topimg2.jpg

Effektliste

Effektliste

Tilbage til liste

8001 - Bent Aarre
Placering:IT arkiv
   

Klik på billedet for at se fuld størrelse.

Her ses museets stifter Bent Aarre ombord på 12 m R-båden "Thea" under Svendborg Classic Regatta.
Foto: Bent Lyman

Beskrivelse:

Bent Aarre 1930-2005

 

af Bent Lyman

 

Bent Aarre var manden, der tog initiativ til, at Danmarks Museum for Lystsejlads blev etableret på Valdemars Slot med officiel åbning i 1996.

Det var kulminationen af en lang utrættelig indsats fra ide til virkelighed gennem en periode, hvor museets flagskib ”Runa” blev erhvervet og restaureret, og museets drift blev støttet af foreningen Danmarks Museum for Lystsejlads, som blev stiftet i 1990.

 

Bent Aarres store interesse for lystsejlads blev skabt i drengeårene i familiens båd, en Måge ”Mascot”, som lå i Svanemøllehavnen. Bent Aarre startede sin sejlerkarriere i en babylift, der stod mellem bådens køjer i kahytten. Det var således i Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub (KAS), at Bent Aarre fik sin sejlsportsmæssige uddannelse med juniorførerprøve i 1946, og han blev sejler med stort S, hvor han især i Nordisk Folkebåd havde stor kapsejladsmæssig succes gennem en årrække med DM i 1964, sejr i Kieler Woche, Trawemünde Woche, Marstrand Regatta samt KDY’s Jubel Regatta i 1966, da Kongelig Dansk Yachtklub (KDY) havde 100 års jubilæum.

Bent Aarre interesserede sig også for det organisatoriske og sad i bestyrelsen for KDY, KAS og Dansk Folkebådsklub, og han var som medlem af regel- og appeludvalget i Dansk Sejlunion med til olympiaden i Tallin i 1980 som sejlerlandsholdets regelekspert.

Men Bent Aarres helt store interesse var lystsejladsens historie og dens mange facetter ikke mindst i uddannelse af nye sejlere, hvilket udmøntede sig i et forfatterskab med mere end 30 fagbøger. Meget af sin store viden om de forskellige bådtyper fik Bent Aarre i de år, hvor han testede over 50 kølbåde og joller for sejlerpressen.

Den glødende interesse for lystsejladsens historie fik også Bent Aarre til at starte Dansk Foreningen for Ældre Lystfartøjer, i folkemunde kaldet ”De Fæle”, og han var foreningens formand i en lang årrække.

Bent Aarres sidste bog var en selvbiografi, ”En umulig knægt”, som han fik trykt til sine utroligt mange personlige venner, og han fik dermed rundet et langt og indholdsrigt sejlerliv og forfatterskab af på smukkeste måde.

Bent Aarre har gjort så meget for sejlsporten i Danmark, at man næsten ikke kan forestille sig, at der var tid til andet i hans liv, men i det civile liv var Bent Aarre bankdirektør i Bikuben.

Bent Aarre blev hyldet af Dansk Sejlunion med Dansk Sejlunions Ærestegn, og Kongelig Dansk Yachtklub hædrede Bent Aarre med en af de fornemste hædersbevisninger i klubben, Honoras Causa.



Mindeord af David Holm

Bent Aarre fik sin sejladsmæssige opvækst gennem drengeårene i Kjøbenhavns Amatør Sejlklub, og Bent var medlem af KDY siden 1961 og var igennem alle årene et utroligt afholdt og meget ydende medlem.
    Bent var sejler med stort S. I alt, hvad han gjorde og tænkte, brændte han for at give tilbage til den sport, som han levede og åndede for. At han var en utrolig dygtig sejler, skal der ikke herske tvivl om med blandt andet flere danske mesterskaber i bagagen. Men det er ikke kun som den store sejler, han vil blive husket.
    Bent har igennem årene øset af sin store viden og har et betydeligt ansvar for, at mange af vore unge sejlere har kunnet dygtiggøre sig via de mere end 30 bøger, han igennem tiden udgav. Bent evnede at viderebringe også vanskelige budskaber, ofte suppleret med de flotteste stregtegninger, en kunstart han håndterede til det ypperste.
Det har vi i foreningen haft stor glæde af i Museets Årsskrift, hvor Bents tegninger altid bidrog til skriftets elegance.
    Hans sidste skriv var selvbiografien ”En umulig knægt”, som han skrev i de sidste år, hvor helbredet desværre ikke var helt så stærkt længere. Men med humor og kærlighed fik han beskrevet, særligt hvad sejlsporten havde givet ham; oplevelser, venskaber, indtryk og menneskekundskaber, som han også benyttede med stor succes som bankdirektør i Bikuben.
    Bent har om nogen skrevet sig ind i historien. Hans enorme interesse for at fastholde og videregive sejlsportens historie til alle os sejlere er legendarisk. Han var et omvandrende leksikon og kunne om nogen fortælle om sejlsportens udvikling. Og det var derfor naturligt, at det var Bent, der tog initiativ til og om nogen har æren for, at Danmarks Museum for Lystsejlads på Valdemars Slot på Tåsinge blev etableret. Efter mange års ukuelig arbejdsindsats, og selvopofrelse fremstår det i dag som et flot museum for eftertidens sejlere og et utroligt flot mindesmærke for Bent, en af vor tids rigtig store.
    For sin utrættelige indsats for sejlsporten og Kongelig Dansk Yachtklub blev Bent hyldet med bl.a. tildelingen af Honoras Causa, en af de fornemste udmærkelser i KDY, samt hædret med Dansk Sejlunions Ærestegn.
    Jeg havde selv den store glæde at være ven med Bent i mere end 30 år, et venskab som har givet mig utroligt meget samt en tro på, at sejlsport er verdens bedste sport. Bent har om nogen bidraget til det.
    Jeg og mange andre vil komme til at savne Bent, men vi vil tænke med glæde over de mange års venskab, vi havde med denne helt vidunderlige ”umulige knægt”.


Danmarks Museum for Lystsejlads • Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook