Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook Login
topimg.jpg
topimg2.jpg

Effektliste

Effektliste

Tilbage til liste

1080 - Wayfarer-jolle
Placering:Museumshallen
Giver:Skandinavisk Wayfarer Sammenslutning
Konstruktør:Ian Proctor
Længde:4,83 m
Breddde:1,86 m
Dybgang:0,20-1,17 m
Ingen billede

Beskrivelse:

Wayfarer Jolle doneret af Skandinavisk Wayfarer Sammenslutning

 

Konstrueret af Ian Proctor i 1957

 

Af Bent Lyman

Kilde: Skandinavisk Wayfarer Sammenslutning

 

Data:

 

Længde: 4,83m

Bredde: 1,86m

Dybgang: 0,20 - 1,17m

Storsejl: 8,9m2

Genua: 4,3m2

Fok: 2,8m2

Spiler: 13,5m2

Sejlklar vægt ca. 200 kg.

Wayfarer Jollen bygges i træ (vandfast krydsfiner) og glasfiber.

 

Wayfarer-jollen er konstrueret af Ian Proctor i 1957 og er stadig uovertruffen som sødygtig turjolle og kapsejladsjolle - takket være den stadige udvikling som jollen har gennemgået - således er sidste skud på stammen den nyudviklede Wayfarer World fra 1998.

 

    Opdatering: Nyeste Wayfarerjolle er Mk4 fra 2007, bygget af Hartley Laminates. På mange måder en videreudvikling af Wayfarer World, med fokus på at gøre jollen konkurrencedygtig i kapsejlads.

    Wayfareren er en international klasse med 10.000 joller fordelt mellem Danmark, Norge, Sverige, Irland, England, Skotland, Wales, Canada og USA.

    Som turbåd er Wayfareren yderst rummelig og sikker - så her har man en enestående chance for at tage hele familien med på en tryg jollesejlads - både børn og hundehvalpe.

    Wayfareren egner sig helt specielt godt til sejlads i de danske farvande. Den bjerger sig - i hænderne på den erfarne sejler - fantastisk godt på åbent hav. Og den er med sin svingkøl perfekt til fjorde og søer - lavt vand er ingen hindring for at sejle.

    Som Mogens Just - OL-sejler i Starbåd - udtrykker det:

“Det er den mindste jolle, hvor man stadig har fornemmelsen af båd. På kryds sejler den ikke på, men i vandet. Og så planer den i frisk vind.

Den er dejlig at sejle. Man mærker det i hele båden, når den er i balance - så svæver den - en rigtig god fornemmelse.”

 

    Wayfareren kan desuden let trækkes op stranden, hvor man så kan overnatte i telt eller i båden. Fjerne farvande nås hurtigt med trailer efter almindelig personbil.

Wayfareren kan på tur rumme 4 -5 voksne og til kapsejlads sejles den sædvanligvis af 2, men klassereglerne tillader gerne flere.

 

    Den internationale sejlmager Tom Carlsen - Carlsen Sails - sagde følgende efter en testsejlads i en toptunet kajsejladsversion:

    “Wayfareren er en fremragende jolle til kombination - den har begge egenskaber - både de til tur og de kapsejlads. Den kan bære noget grej - telt osv. Og så er der et kapsejladselement i den.

Den egner sig godt som en oplæringsbåd for yngre sejlere. Sejlere som ikke vil sejle optimist - de der vil have den fælles følelse, der ligger i det at være flere i båden. Der synes jeg, man går helt galt i byen med optimisten. Kun 5 - til 10 % går videre efter optimisten. Her vil en båd som Wayfareren egne sig væsentlig bedre til at give den sociale fornemmelse, som man har i sejlsport ved at være flere i en båd.

Man kan jo sejle den 3 eller 4 børn eller måske en voksen og nogle børn.

Wayfareren er i øvrigt en ret positiv jolle at sejle.

Trimmulighederne i Wayfareren gør, at det er muligt og nemt at gå videre - Wayfarerens trim er dem, du finder i andre bådtyper.


Danmarks Museum for Lystsejlads • Frederiksø 16F • DK-5700 Svendborg • +45 61 46 25 40

Adresse Telefon Email Facebook